Veletrh skončil, chystá se další ročník

11. a 12. října proběhl v Kulturním domě Ostrov a v Krajské knihovně Vysočiny v Havlíčkově Brodě 34. Podzimní knižní veletrh. Bylo na něm 140 vystavovatelů, v doprovodném programu vystoupilo více než 100 spisovatelů – Havlíčkův Brod se tak na dva dny stal městem s největší hustotou knih a spisovatelů na jednoho obyvatele. Na veletrh přišlo a přijelo cca 14 000 návštěvníků z celé České republiky.

Již tradičně byly uděleny ceny za nejkrásnější knihy. Cenu Kraje Vysočina získal titul Miloše Doležala Kdybych já byl krásný jako Dionýsos (Galerie Osmička Humpolec), cenu města Havlíčkova Brodu kniha Jacka Londona Volání divočiny (nakladatelství Petrkov), cenu Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s. získala kniha Filmouka – průvodce světem filmu a audiovize autora Petra Pláteníka (vydavatelství Univerzity Palackého). Cenu posluchačů Českého rozhlasu Vysočina získala publikace Větrný Jeníkov. Více informací najdete na stránkách krajské knihovny: Nejkrásnější knihy 34. Podzimního knižního veletrhu | Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě (kkvysociny.cz).

Česká astronomická společnost udělila již po dvacáté třetí cenu Littera Astronomica společně prof. RNDr. Martině Bečvářové, Ph.D. a doc. RNDr. Jindřichu Bečvářovi, CSc. za mimořádný knižní počin pětidílné monografie Premonstráti z Plzně vydané nakladatelstvím ČVUT v Praze s podporou Grantové agentury ČR v březnu 2024. Více informací: Cena Littera Astronomica za rok 2024 udělena | Ostatní | Články | Astronomický informační server astro.cz

Cenu Talent roku, předávanou na veletrhu již potřetí, získala původem ukrajinská autorka Galina Giorgadze za rukopis dětské knihy Myšulek: Mezi hvězdami a sýrem, kterou napsala (česky) i ilustrovala. Více na stránkách agentury Mám talent: Vítěz 3. ročníku | literární agentura MÁM TALENT, s.r.o. (mam-talent.cz).

Příští 35. Podzimní knižní veletrh se bude v Havlíčkově Brodě konat 10. a 11. října 2025 a už teď se na něj hlásí první vystavovatelé.

Ohlédnutí za letošním ročníkem.

Foto Libor Blažek.

Napsat komentář